Drag Racing, nog sneller in Qatar?

Qatar, gelegen op het Arabische schiereiland, is bezig met het zich profileren in de wereld van de sport. In het kader van de voetbalsport is men reeds druk doende met de voorbereidingen van de komende FIFA World Cup, die in 2022 plaats zal vinden in het Arabische land. Maar ook op het gebied van de Drag Racing is er momenteel veel gaande in Qatar, bijvoorbeeld het Qatar Mile evenement.

Al-Anabi Racing Team

De stuwende kracht achter de Drag Racing sport in Qatar is Sheikh Khalid al-Thani, zoon van de voormalige emir van Qatar. Deze rijke prins was zowel eigenaar als geldschieter van Al-Anabi Racing Team, een two-car Top Fuel team, dat hij in 2008 samen met Alan Johnson oprichtte. De intentie van de Sheikh was om Qatar een prominente plek in de wereld van de Drag Racing te verschaffen. Al-Anabi Racing Team was al gauw een groot succes, mede dankzij de Drag Racers Khalid AlBalooshi en Shawn Langdon. Met het oog op het Wedden op Races was het dan ook erg lucratief in te zetten op Al-Anabi. Dit team won namelijk maar liefst 42 races, waaronder de NHRA seizoenskampioenschappen in Top Fuel van 2010, 2011 en 2013. Al-Anabi is te vergelijken met het Stig Neergaard Racing Team uit Denemarken, dat voornamelijk in Europa erg succesvol is.

De Qatar Racing Club

De Arabian Drag Racing League (ADRL) is in het leven geroepen door de Qatar Racing Club (QRC) en kan worden beschouwd als een soort NHRA, maar dan relevant voor het Arabische schiereiland. De (financieel) drijvende kracht achter de QRC is weer Sheikh Khalid al-Thani. De club beweert over de beste en snelste Drag Racebaan ter wereld te beschikken, waar iedereen de mogelijkheid krijgt om voluit te kunnen racen, onder uiterst veilige omstandigheden uiteraard. Het meest fenomenale snelheidsevenement in Qatar is de Qatar Mile. Dit is een Drag Race die gehouden wordt op een landingsbaan van een modern vliegveld. Deze Drag Racebaan is 804 meter lang.