Een uitleg over Dragracing

Iedereen heeft wel eens van racen gehoord en zeker de laatste tijd wordt de autosport weer ongekend populair. Met name in Nederland zien we een sterke toename van fans en enthousiastelingen.

Dit is toe te dragen aan het feit dat er voor het eerst sinds lange tijd weer een Nederlander actief is in de Formule 1, de hoogste autosport klasse. Aangezien deze Nederlander, genaamd Max Verstappen, het ook nog eens heel erg goed doet, regelmatig punten pakt en zelfs al races gewonnen heeft, lijkt het niet uitgesloten dat dit in de komende jaren alleen maar toe gaat nemen. Zeker omdat er nog een landgenoot van ons dicht tegen deelname in de formule 1 zit. Twee Nederlanders tegelijk zou een unicum betekenen binnen deze sport. Het lijkt dan ook nog eens mogelijk dat Verstappen zich de komende jaren als titelkandidaat kan ontplooien waardoor de gekte alleen maar toe zal gaan nemen.

Voor nu concentreren we ons op een hele andere vorm van autosport, namelijk het Drag Racen. Ondanks dat deze sport misschien iets minder populair is dan Formule 1 staat het altijd garant voor spektakel en is het een genot om naar te kijken, zeker wanneer je het iets beter weet te begrijpen.

De snelheden die gehaald worden zijn soms buitenaards hoog en het is voor iemand die nog nooit in een dergelijke auto gezeten heeft zich moeilijk voor te stellen wat een impact het heeft wanneer je een Drag Race doet. Het is dan ook niet totaal zonder gevaar, maar dit geldt voor de meeste (auto) sporten uiteindelijk wel. Een ding wat zeker is over Drag Races is dat het altijd weer een feest is om naar te kijken. Het is zeker leuk om eens een race te bezoeken en er zo zelf achter te komen wat er allemaal komt kijken bij een dergelijk evenement.

Over het algemeen wordt Drag Racen gezien als de snelste tak van autosport. De officiele lezing van het begrijp Drag Racing luidt dat dit een vanuit stilstaande positie beginnende acceleratie wedstrijd is tussen twee coureurs waarbij degene die als eerste de finish haalt de winnaar is. De afstand is hierbij nagenoeg altijd van tevoren afgesproken. Om ervoor te zorgen dat een wedstrijd zo eerlijk als mogelijk is zorgt men er van tevoren voor dat de voertuigen die deelnemen gelijkwaardig zijn en niemand zodoende dus een heel groot en oneerlijk voordeel heeft ten opzichte van zijn of haar tegenstander.

Door te zorgen dat er bepaalde klassen zijn probeert men de Races zo eerlijk mogelijk te houden. Zo heeft iedereen zich dus te houden aan bepaalde regels en kun je niet zomaar andere dingen doen dan je tegenstander. Nog een voordeel daarbij is dat dus ook niet altijd degene die het meeste geld in zijn of haar voertuig kan stoppen wint, maar eerder diegene die het slimst is. Of nog beter, degene die het snelste en beste kan accelereren, want hiet draait het natuurlijk eigenlijk echt om in dit geval.

Drag racen is dus een vorm van racen die wat eerlijker is dan bijvoorbeeld de Formulie 1 waarbij de verschillen tussen auto´s en motoren best wel groot kunnen zijn wat een doorgaans oneerlijke strijd opleverd voor bepaalde coureurs. Omdat het verschil in topsnelheid ook mijlenver uit elkaar kan liggen is het voor racers van mindere teams steevast onmogelijk hoog te eindigen. Dit is bij drag Racing heel anders geregeld.