Het Stig Neergaard Racing Team

In dit artikel wordt aandacht besteed aan Stig Neergaard en zijn Crew. Wat wordt bijvoorbeeld bedoeld met zijn ‘Eye of the Storm Top Fuel Dragster’? En waaruit bestaat zijn Racing Team?

Drag Racen in het algemeen

Zoals we weten gaat het bij het Drag Racen puur om snelheid. Een Drag Race toernooi bestaat uit een aantal acceleratiewedstrijden. Het gaat er dus om, om vanuit een stilstaande positie zo snel mogelijk op te trekken, opdat de beoogde afstand zo snel mogelijk afgelegd kan worden. Bij het Drag Racen worden doorgaans twee verschillende afstanden gehanteerd: de ‘lange’ afstand bedraagt 402 meter (1/4e mijl) en de ‘korte’ afstand bedraagt 201 meter (1/8e mijl). De afstand wordt elke keer door twee deelnemers tegelijk afgelegd, zodat elke acceleratiewedstrijd een winnaar en een verliezer heeft. Veel hangt uiteraard af van de bolide waarvan de Drag Racer gebruik maakt. Deze moet zowel veilig als snel zijn. Maar daarna is de Drag Racer zelf aan de beurt en mag hij zijn racevaardigheden demonstreren op de DragWay.

Top Fuel

In Denemarken, maar ook in andere Europese landen, is het Stig Neergaard Racing Team een alom bekend begrip. Zijn Crew bestaat uiteraard uit Drag Racers, maar ook uit technici, bolidebouwers en een teammanager. Het Stig Neergaard Racing Team heeft door de jaren heen ‘The Eye of the Storm Top Fuel Dragster’ gebouwd, een supersnelle bolide die als de bliksem kan accelereren. Stig Neergaard (1961) begon zijn Drag Race carri√®re reeds in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Dankzij zijn grensverleggende vermogens is het hem langzamerhand gelukt om de Drag Race top te bereiken. In 2013 was hij bijvoorbeeld de eerste Europese Drag Racer die een ET scoorde onder de 4 seconden. Hij heeft inmiddels vele malen een trofee gewonnen. Sinds 2009 neemt ook Stigs zoon Kenni deel aan de Drag Races.